Pages

maanantai 28. tammikuuta 2019

Levyn kuulumisia

Tammikuun alku meni lomaillessa ja antoi tilaa latautumiselle ja tärkeille pohdinnoille, mitä kyllä tarvitsin tiiviin syksyn ja loppuvuoden jälkeen.

Nyt olen kuitenkin täynnä uutta virtaa ja haluan tuoda teidät takaisin taiteeni pariin, joka on tällä hetkellä blogini pääaihe. Tarkoitus on kertoa tulevasta levystäni ja sen luomisvaiheista sekä arjestani  indieartistina/muusikkona.

Aloitin vloggaamaan levynteostani viime keväänä. Jatkan siitä mihin jäin loppuvuodesta ainakin toistaiseksi blogin muodossa, mahdollisesti tulossa myös lisää vlogeja aiheesta.

Pikakelauksena kerrottakoon, että debyyttialbumini äänitysprosessi alkoi siis toukokuussa 2018. Olin aiemmin muutaman singlejulkaisun jälkeen säveltänyt levyllisen uusia kappaleita ja lähettänyt apurahahakemuksia, jotka auttaisivat rahoittamaan ensilevyni teon ja musiikkini markkinoinnin. Lopulta Kymenlaakson rahasto (SKR) myönsi minulle apurahan kuluihin ja mahdollisti projektini. Itse projektiin menevän työajan ja myös osan kuluista olen rahoittanut itse, mutta saatu kuluapuraha oli välttämätön laajan projektini toteutumiselle, ja olen siitä siksi edelleen hyvin kiitollinen.

Mitä siis levynteolle kuuluu? Missä vaiheessa ollaan ja milloin musiikkiani julkaistaan?
Suureksi ilokseni voin kertoa, että itse levy on pian valmis: jäljellä on enää kahden kappaleen täydentävät kitararaidat, tuotantojen loppuviilaus, miksaus ja masterointi.

Nämä jäljellä olevat asiat ovat suurimmaksi osaksi työllistämieni ammattilaisten käsissä, ja oma osuuteni onkin ollut nyt keskittyä musiikkini visuaaliseen puoleen, joka on myös tärkeä osa musiikin julkaisua. Sinkkujen ja levyn kansien suunnittelu ja toteutus, promokuvat sekä musiikki- ja lyriikkavideoiden suunnittelu ja toteutus ovat olleet viimeaikojen työvaiheitani. Kansikuvien kohdalla olen pyöritellyt paljon valokuvia, fontteja, värejä ja luonnostellut ideoita taidevälineillä (kuva).

Kokonaisuudessaan prosessi on tähän asti ollut pääasiassa ihana ja palkitseva, mutta myös (hyvällä tavalla) haastava. Levy koostuu kymmenestä itse säveltämästäni ja sanoitetusta kappaleesta, joissa olen haastanut itseäni henkisesti ja musiikillisesti. Debyyttialbumin voi tehdä vain kerran, ja panostus on siksi ollut suuri ja aikaa vievä, vähän paineetkin välillä sen mukaiset. Olen kuitenkin tietoinen, että täydellisyyttä ei tule koskaan olemaan, ja nyt alkaa olla käsillä se hetki, kun päätän laittaa pisteen viimeisen lauseen perään. Olo alkaa olla helpottunut ja jälleen samalla tavalla kuin alkuvaiheessa innostunut. Olen tietysti halunnut antaa parastani, mihin pystyn tässä kohtaa elämääni, tuoda musiikkia ja sanomaa, jolla on mielestäni merkitystä. Itsetutkiskelu ja suurien kysymysten äärellä oleilu ovat kyllä olleet paljon läsnä tässä projektissa.

Mutta sitähän taide parhaimmillaan ja aidoimmillaan on; että kaivaa esiin sitä omaa sielua ja pyrkii siirtämään sen ulkoiseen muotoon.

Kuva musiikkivideon kuvauksista syksyllä. Tällä hetkellä editoinnin loppuviilauksia.


Yksi kiperä vaihe minulla on kuitenkin vielä edessä – itse levyn julkaisu ja markkinointi.

Joudun pian levyn valmistuttua suurimmalle epämukavuusalueelleni, jossa tarvitaan horjumatonta itsevarmuutta ja sinnikkyyttä. Joudun pohtimaan millä kaikilla tavoin voin tuoda musiikkiani esille ja tavoittaa kuuntelijoita, mikä vaatii myös, että uskallan seistä taiteeni takana niin, että uskallan markkinoida sitä aktiivisesti ja rohkeasti uudelleen ja uudelleen. Tämä on tällä hetkellä edelleen vähän epämukava ajatus, sillä markkinointi tuntuu minusta helposti tyrkyttämiseltä, vaikka sitä ei pitäis ajatella niin. Mitä tahansa muutakin tuotetta tulee markkinoida aktiivisesti, jotta se tavoittaisi ihmisiä. Ensisijainen yritys on koittaa löytää levylleni julkaisija ja jakelija, mutta paljon työtä on silti tehtävä itsekin markkinoinnin parissa.

Olen paininut paljon asian kanssa, ja aion paneutua tulevissa postauksissa tähän enemmän. Uskon myös, että se on aihe, jonka kanssa moni taiteilija painii. Huomaan, että itsellänikin on nyt suuri houkutus sortua siihen helpoimpaan, nopeimpaan  reittiin, mikä on julkaista kaikki itse ja vain toivoa, että muutamalla sponsoroidulla Instagram/Facebook mainoksella ja keikoilla ihmiset kyllä löytävät musiikkini pariin itse. Tai sellaiseen ajatteluun, että ei se nyt niin haittaa sitten jos moni ei levyäni kuuntele, se varmaan vain tarkoittaa sitä, ettei se ollut tarpeeksi hyvä mutta tulipahan tehtyä ja oli ihan mukavaa.

Vaan sisällä kuiskaa totuuden ääni, joka sanoo, että oikeasti se kyllä tarkoittaa vain yhtä asiaa: en halua seistä kunnolla taiteeni takana, jotta veisin projektini loppuun asti, sillä se on tietyllä tavalla niin pelottavaa ja kiusallista markkinoida taidettaan aktiivisesti ja monipuolisesti, eli ikään kuin itseään. Tähän olen tosin onneksi pikkuhiljaa alkanut oppimaan asennoitumaan hieman eri tavalla, josta kerron myöhemmin lisää. Taiteen tekeminen itsessään on toki ensisijaisesti itselle eniten palkitsevaa, mutta pitäisi myös oppia arvostamaan omaa työtään.

Tästä ja paljon muusta lisää siis tulossa, toivottavasti pysyt kanavalla ja uskallat ehkä myös osallistua keskustelemaan aiheesta kommenttikentässä! Olisi mahtavaa.

Loppuun jätän hautumaan muutaman ajatusta herättävän lauseen Kevin Chungilta liittyen taiteen markkinointiin: • Change your attitude about marketing
 • Stop relying on the gatekeepers to do the work for you
 • Create relationships with your customers and prospects
 • Build a community where dialog and action can take place
 • Be willing to sell your work for what it’s worth. How many hours did your art take to create?
 • Find people who love you and your art
 • Instead of fearing rejection, embrace those who support you
 • Let go of your fear of the unknown
 • Be willing to ask for help when you need it
<3 Stella


2 kommenttia:

 1. Oooh, en malttaisi odottaa! Ihanaa, että pian saadaan kuulla sun musaa! Tsemppiä markkinointiin, toivottavasti sut "löydetään" ISOSTI!!!! Oot upea ❤
  ❤:lla Heikka

  VastaaPoista
 2. Hienoa Stella! Kiva lukea pohdintojasi. Olet loistava artisti ja sinua on mukava kuunnella. Laulussasi on aitoa läsnäoloa. Tsemppiä!🙂 T. Juha-Pekka Putkonen

  VastaaPoista